Насіння льону ось уже багато століть стоїть на варті людського здоров'я. Навіть саме слово «льон» з латини перекладається як «найкорисніший». У цій рослині йде все: зі стебел готується прекрасна тканина, а насіння і одержуване з них методом холодного віджиму лляна олія є чудовою біодобавкою, що бореться з величезною кількістю захворювань.
Насіння льону - справжнє джерело корисних мікроелементів. Вони багато кальцію, марганцю, магнію, калію, фосфору, заліза, цинку, натрію, міді. Перелік вітамінів також вражає: A, В1, В2, В3, В6, В9, C, E. Завдяки наявності в насінні клітковини, жирних кислот омега-3, омега-6, омега-9, лігнанів та амінокислот, льон благотворно впливає на все Системи організму. Але найкорисніше вживати насіння льону натще вранці.
Використання насіння льону в кулінарії продиктоване їхньою винятковою цінністю для людського організму. По суті, це їжа, що стала ліками, або ліки, що стали їжею. Насіння льону не має власного яскраво вираженого смаку або запаху, а тому відмінно підходить до різних продуктів. Вони урізноманітнюють склад страв, роблячи його насиченим необхідними нам речовинами і, відповідно, кориснішим для людського організму.
З перемеленого насіння льону нескладно приготувати смачну і поживну кашу, заливши їх окропом або гарячим молочком, збивши віночком і настоявши під кришкою 2-3 хвилини. Потім до суміші рекомендується додати до смаку сіль і цукор або мед.
Якщо не хочете готувати кашу цілком з насіння, додайте їх невелику кількість у звичнішу для вас гречку, манку, пшонку або вівсянку. Лляне насіння чудово поєднується з цими видами круп. І, звичайно, рекомендується додавати насіння льону у всілякі салати, супи, напої, йогурти тощо. Смак страви вони не зіпсують, зате зроблять їжу по-справжньому цілющою.